Wednesday, February 24, 2016

Agar-Agar Kopi dan Santan



Selalunya akan digunakan serbuk kopi segera/nescafe bila dibuat agar-agar atau apa saja kuih.  Kali ini mari kita cuba menggunakan serbuk kopi tempatan (hitam)....yang ini digunakan serbuk kopi hang tuah aje.  


1 sb serbuk agar-agar
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 sb serbuk kopi + 1/4 cawan air panas
1/4 cawan santan

1.  Masukkan serbuk agar-agar dan air ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.

2.  Bahagian agar-agar itu kepada 2 bahagian.  Satu bahagian dicampurkan dengan kopi dan satu bahagian lagi dicampurkan santan.

3.  Masukkan 1/4 cawan adunan kopi ke dalam acuan.  Sejukkan dan biar ia keras.  Lepas itu lapiskan 1/4 cawan adunan santan di atas lapisan agar-agar kopi itu.  Biarkan ia keras dan lakukan lapisan seterusnya berselang-seli.  Sejukkan dalam peti ais.





No comments:

Post a Comment