Friday, February 12, 2016

Jejari Keledek & Ikan Bilis



Hari itu guna udang, hari ini guna ikan bilis pulak.

200 gm keledek oren
1/4 cawan ikan bilis
1 sb bijan 

Bahan untuk batter :
1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1.5 cawan air
1/4 st garam
1/4 st gula
1/4 st serbuk kunyit
1 biji telur

1.  Satukan bahan batter dan adun hingga sebati.

2.  Keledek dipotong jejari kecil dan masukkan ke dalam adunan batter.  Masukkan sekali ikan bilis dan bijan.  Gaul-gaulkan.

3.  Ambil sejemput keledek yang bercampur dengan ikan bilis itu sambil ditiriskan sedikit adunan batter itu.  Lalu dimasukkan ke dalam minyak panas.  

4.  Gorenglah hingga garing kekuningan.  Toskan minyaknya.



5.  Cicah/celupkan ke dalam sos vietnam atau apa saja sos yang disukai.


No comments:

Post a Comment