Monday, February 8, 2016

Cucur Epal




1 biji epal - dibuang kulit dan didadu 
2 cawan minyak masak
sedikit gula icing untuk deko (jika perlu)

Bahan A :
1 1/4 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1/4 st garam
1/2 st serbuk kulit kayu manis
1/4 cawan gula pasir

Bahan B :
2/3 cawan air/susu cair
1 biji telur
2 sb butter/planta
1 st esen vanila


1.  Satukan Bahan A dan Bahan B dalam bekas yang berasingan.

2.  Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B.  Gaulkan hingga sebati.

3.  Masukkan epal dan gaul lagi.

4.  Panaskan minyak.  Ambil sesudu adunan tadi atau gunakan ice-cream scoop dan masukkan ke dalam minyak panas tadi.  Gunakan tangan pun boleh tapi basahkan tangan dengan air dulu.  Lepas tu jemputkan sedikit adunan dan masukkan dalam minyak panas.

Gorengkan hingga keperangan dan toskan.  Bila menghidang, taburkan sedikit gula icing diatasnya.  




No comments:

Post a Comment