Saturday, December 24, 2011

Ubi Getuk







300 gm ubi kayu
2 liter air
3/4 cawan kelapa parut putih
garam secukup rasa

1.  Ubi kayu dimasukkan ke dalam periuk bersama air dan garam. Rebus ia  hingga betul-betul lembut dan ubi kayu merekah dengan sendirinya.  Toskan.



2.  Ubi kayu itu dilecek atau ditumbuk hingga hancur.  Tinggalkan sedikit yang tidak terlalu hancur.

3.  Gaulkan ubi kayu yang telah dilecek itu dengan kelapa parut dan garam.

4.  Masukkan ubi kayu yang telah hancur itu ke dalam acuan/loyang dan ditekan-tekan sampai padat.  Sebelum itu alaskan dasar acuan/loyang itu dengan daun pisang atau plastik supaya mudah dikeluarkan nanti.  Ratakan bahagian atasnya dengan daun pisang.

5.  Akhir sekali potong-potongkan ubi getuk itu dan bolehlah dihidangkan.




No comments:

Post a Comment