Saturday, December 10, 2011

Cornflakes Ikan Bilis



300 gm cornflakes
1 cawan ikan bilis
1/2 cawan cili kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai daun kari
4 sb planta
garam dan gula secukup rasa

1.  Bawang merah dan bawang putih dikisar atau ditumbuk.  Ikan bilis digoreng hingga garing dan toskan.

2.  Panaskan planta dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili kisar.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.


3.  Kemudian masuk daun kari, garam dan gula.  Bila dah nampak pekat dan berbuih, masuk cornflakes.  Gaulkan hingga rata.

4.  Akhir sekali masuk ikan bilis.  Gaulkan lagi dan tutup api.


5.  Lepas itu taburkan cornflakes itu di dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper dan bakar dalam 5 minit pada suhu 150C.  Ini bagi membuatkan cornflakes itu tahan lama kerangupannya.  Simpan dalam bekas kedap udara.






No comments:

Post a Comment