Monday, December 19, 2011

Nasi Goreng Tomyam


Sejak sebulan-dua ni aku macam tak ada semangat nak masak.  Ada beberapa hal peribadi yang menganggu emosi aku.  Selagi kita bernafas, selagi itulah masalah takkan pernah lekang dari hidup kita.  Antara tabah dengan tidak aje untuk hadapi semuanya. 

Tetiba pulak pagi ni, aku terajin sikit masak kek dan nasi goreng untuk ku bawa ke tempat kerja bagi dikongsi dengan staf-staf aku. 



Bahan-bahan sayur dan lauk dalam nasi goreng apapun, ikut suka hati memasing.  Nama-nama nasi goreng pun kebanyakkannya mengikut bahan atau rasa nasi goreng itu.  Kalau guna belacan, namanya Nasi Goreng Belacan, kalau rasa cili padi yang pedasnya sampai rasa macam keluar asap kat hidung dan telinga, namanya Nasi Goreng Cili Padi dan bla..bla..bla..

500 gm nasi sejuk
1 sb pes tom yam
1 sb cili kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
3 batang serai (diketuk dan disiat-siatkan)
10 ekor udang
2 ekor sotong
2 sb air rebusan daging
6 helai daun limau purut
3 sb minyak untuk menumis
2 pokok daun ketumbar - dihiris
3 biji cili padi - dihiris
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.

2.  Masukkan pula pes tomyam, cili kisar, serai dan separuh daun limau. Tumis lagi hingga garing.  





3.  Masukkan udang, sotong dan air rebusan daging.
 

4.  Bila udang bertukar kemerahan barulah dimasukkan nasi sejuk.  Gaulkan hingga rata dan masak lagi dalam 5 minit.

5.  Akhir sekali masukkan garam dan baki daun limau purut.  Tutup api.

6.  Masa menghidang taburkan bawang goreng, cili padi hiris serta daun ketumbar.








No comments:

Post a Comment