Wednesday, December 21, 2011

Puding Roti Marble

resipi asal : Hana,myresipi


10 gm serbuk agar-agar
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
1/2 cawan gula
2 sb marjerin - cairkan
3 1/2 cawan air
2 sb koko (bancuhkan dengan 1 sb air)
1 st esen orange/vanila

1.  Kisarkan roti, susu pekat, susu cair, telur dan 1/2 cawan air. Ketepikan.



2.  Didihkan 3 cawan air.  Masukkan serbuk agar-agar dan gula. Masak hingga semua bahan larut.



3.  Masukkan esen orange/vanila dan marjerin cair tadi dan tutup api.  Gaul rata.

4.  Bahagi adunan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian dimasukkan serbuk koko.

5.  Basahkan acuan dengan air.  Ambil 1 senduk kecil adunan putih daulan letak di bahagian tengah acuan.



6.  Ambil pula 1 senduk kecil adunan coklat dan letakan di bahagian tengah adunan putih tadi.

7.  Buat hingga habis berselang-seli seperti marble.  Biarkan sejuk, kemudian baru dimasukkan dalam peti ais.



Proses memarble tu perlu dilakukan sepantas mungkin sebab puding ini mudah membeku.  Puding ini boleh dimakan begitu saja atau dengan sos. 



Bahan sos :
1/2 tin susu cair
1 cawan air
3 sb gula
1/2 sb tepung kastad
garam

Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati dan dididihkan sekejap.




No comments:

Post a Comment