Friday, December 9, 2011

Nasi Paella



2 cawan beras basmathi
1 cawan isi ayam - dipotong nipis
10 ekor udang 
1 cawan lala
2 ulas bawang putih - didadu
1 biji bawang besar - didadu 
1 batang carrot - dipotong memanjang
6 tangkai kacang pea - dipotong dua
1 biji capsicum hijau - didadu
1 biji capsicum merah - didadu
3 helai daun selasih - dihiris
3 cawan air rebusan ayam
1 st saffron - direndam dengan sedikit air panas
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Ayam dipotong kecil dan direbus untuk dapatkan air rebusan.  Asingkan ayam dan air rebusan itu.


2.  Goreng sebentar ayam yang ditos tadi, udang, sotong dan lala berasingan.  Aku letak garam sikit untuk bagi rasa.  Ketepikan.   

3.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 

4.  Masukkan kacang pea, capsicum, carrot dan daun selasih.  Tumis sekejap.

5.  Lepas itu masukkan beras.  Goreng sekejap dan masukkan air rebusan ayam, saffron serta air rendamannya dan garam.  Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak.

6.  Bila nasi telah masak, masukkan ayam, udang, sotong dan lala tadi.  Gaulkan perlahan-lahan.

7.  Bila menghidang, perahkan hirisan lemon.  



No comments:

Post a Comment