Thursday, December 22, 2011

Mee Bandung




Aku jamu Farah dan Intan serta familynya malam ni dengan Mee Bandung, Puding Roti Marble dan cempedak goreng.  Tengah musim cempedak sekarang ni.  Banyak dijual di Hulu Langat ni. 



400 gm mee kuning 
100 gm tauge 
10 ekor udang
100 gm daging 
1 sb sos tiram
20 biji fish ball
5 keping tauhu - digoreng dan potong nipis
4 biji cili hijau - dihiris
5 pokok sawi
2 pokok daun sadri
5 biji limau kasturi
2 biji telur rebus
1 cawan bawang goreng
3 sb minyak untuk menumis

Bahan kisar :
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2 cawan udang kering (rebus dengan 1 cawan air)
sedikit gula pasir


1.  Mee kuning dicelur dengan air panas.  Toskan.  Daging direbus dan dipotong nipis.  Air rebusan daging disimpan.  


2.  Tauhu digoreng dan dipotong nipis.  Cili hijau dan daun sadri dihiris.  Sawi dipotong-potong dan dicelur.

3.  Udang kering direbus dengan 1 cawan air.  Kisarkan semua bahan kisar bersama air rebusan udang kering tadi.



4.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.  Jangan sampai garing.

5.  Masuk sos tiram, fish ball, udang dan daging.  Biar seketika.

6.  Masuk air rebusan daging dan air secukupnya untuk kuah mee.  Akhir sekali masuk garam.  Biar mendidih.



7.  Letak mee, taugeh dan sawi dalam mangkuk.  Tuang kuah mee di atasnya.  Taburkan dengan cili hijau, daun sadri, tauhu goreng dan bawang goreng.

Kalau nak masuk telur, pecahkan telur masa kuah tu sedang mendidih.  Untuk sorang-dua makan bolehlah dilayan macam tu.  Tapi kalau nak hidang macam ni, tak payahlah kecuali guna telur rebus.  Isi-isi dalam mee tu, ikut sukalah.





No comments:

Post a Comment