Thursday, January 21, 2016

Sambal Belacan Vietnam




4 sb belacan
1 cawan air
1 biji nenas saiz kecil - diparut
2 sb gula pasir
2 sb minyak masak
garam

Bahan dikisar kering :
4 batang serai
2 biji cili padi merah
2 ulas bawang putih




1.  Belacan di bancuh dengan 1 cawan air.  Kemudian ditapis. Hanya gunakan airnya sahaja.

2.  Nenas diparut.  Lebih kurang 1 cawan nenas parut diperlukan, termasuk jusnya.




3.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama garam hingga garing.

4.  Masukkan nenas dan biarkan seketika.

5.  Akhir sekali masukkan pula air tapisan belacan itu.  Masak hingga pekat.  Tambah garam jika perlu.  



Sambal ni sedap dicampurkan ke dalam mee sup pedas ala vietnam atau sedap juga dimakan dengan nasi.



No comments:

Post a Comment