Saturday, January 2, 2016

Pad Thai





Kalau tengok pada rupa Pad Thai ni macam sama seangkatan dengan kway teow goreng kat Malaysia ni.  Tapi yang ni ada keistimewaan tersendiri.  Tak menyesallah kalau mencuba.  

Sebelum memasak pad thai ni, kena sediakan sosnya dahulu. 




Bahan untuk sos pad thai :
3/4 cawan palm sugar thai / gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan fish sauce
1/2 cawan air asam jawa

1.  Masukkan palm sugar, gula pasir dan air asam jawa ke dalam periuk.  Masak hingga gula larut dan berbuih.

2.  Masuk fish sauce dan masak hingga pekat dan tidak berbuih lagi.




Bahan untuk membuat pad thai :
100 gm pad thai/kway teow kering yang halus
150 gm tauge
10 ekor udang
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sb udang kering - tak payah tumbuk
1 sb cili flake
2 sb sos phad thai
2 biji telur
1 keping tauhu - digoreng dan didadu
2 sb kacang tanah goreng - ditumbuk kasar
1/2 cawan daun kucai yang telah dipotong 2"
1/4 cawan minyak masak
1 pokok daun sup - dihiris
1/4 cawan air


1.  Mula-mula rendamkan pad thai dalam 10-15 minit.  Toskan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan udang, udang kering, tauhu dan kacang tanah. Tumis lagi hingga wangi.

3.  Masuk pad thai, sos pad thai dan air bagi melembutkannya sedikit. Gaul-gaulkan.  Lepas itu tolak ke tepi sedikit pad thai itu dan pecahkan telur.  Biarkan seketika dan barulah digaulkan bersama pad thai itu.




4.  Kemudian masukkan cili flake, daun kucai dan tauge.  Gaul-gaulkan sekejap tapi jangan sampai tauge itu lembik.  Tutup api dan taburkan kacang tanah, daun kucai dan perahkan jus limau. 







No comments:

Post a Comment