200 gm bee hoon
100 gm tauge
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis dan direndam dalam ais
1 pokok daun bawang - dipotong 1"
1 cawan daun selasih
1 biji limau nipis - diambil jusnya
Bahan untuk sup :
2-3 ketul tulang lembu
100 gm daging lembu
3" halia
2 kuntum bunga lawang
3" kulit kayu manis
1 biji bawang besar - dibelah 2
1 pokok akar ketumbar
Cara untuk menyediakan sup :
1. Masukkan tulang dan daging lembu ke dalam periuk bersama air separas tulang atau daging lembu itu. Masak hingga mendidih. Lepas itu, asingkan sup dari isinya. Hanya ambil sup yang jernih sahaja, yakni dibuang segala lemak-lemak yang timbul. Tulang lembu dibilas dengan air/ais hingga bersih, manakala daging pula dipotong nipis dan diketepikan. Sup dari rebusan pertama ini boleh disimpan untuk kegunaan masakan yang lain.
2. Masukkan semula tulang ke dalam periuk bersama air secukupnya. Sebelum itu, halia, bunga lawang, kulit kayu manis, isi buah pala, bawang besar dan akar ketumbar dipanggang sehingga naik aromanya.
3. Setelah itu dimasukkan kesemua bahan-bahan yang dipanggang itu ke dalam periuk berisi tulang tadi bersama garam. Rebus lagi tulang itu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.
Cara untuk menghidang :
1. Masukkan bee hoon, tauge dan daging hiris ke dalam mangkuk.
2. Tuangkan air rebusan tulang yang kedua itu.
3. Masukkan hirisan bawang besar, daun selasih dan daun bawang dan garam. Selain daun selasih boleh digunakan daun ketumbar atau daun pudina.
4. Perahkan jus limau.
No comments:
Post a Comment