Monday, January 25, 2016

Daging Goreng Daun Bawang





1/2 kg daging lembu - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dicincang halus
1" halia - dihiris halus
2 sb air
7 pokok daun bawang - dipotong 1"
1 sb kicap cair
1 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
beberapa titik minyak bijan
1 st bijan putih - disangai sekejap
garam
2 sb minyak 

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, separuh bawang besar dan halia hingga naik bau.

2.  Masuk daging dan air.  Biarkan hingga daging bertukar warna dan empuk.

3.  Lepas itu masukkan kicap cair, kicap pekat, sos tiram, daun bawang dan baki bawang besar tadi.

4.  Akhir sekali titikkan sedikit minyak bijan.  Gaul rata.  Masuk garam jika perlu.  Masa menghidang, taburkan bijan.



No comments:

Post a Comment