Wednesday, January 6, 2016

Mee Sup Wantan



Untuk buat mee sup wantan ini, kita perlukan :
1)  Isi Wantan
2)  Sup Wantan
3)  Minyak bawang putih
4)  Sawi rebus
5)  Cili kicap
6)  Mee wantan

1)  Bahan untuk isi wantan :
1 paket kulit wantan
200 gm isi ayam
5 ekor udang - dicincang kasar
1 st sos tiram
1 sb minyak bawang putih 
1-2 titik minyak bijan
1/4 st serbuk lada sulah
1 pokok daun bawang - dihiris
garam secukup rasa

1.  Udang itu dicincang kasar.  Satukan semua bahan inti wantan kecuali udang dan kisar hingga hancur.  Kemudian digaulkan  bahan kisar itu bersama udang cincang tadi.

2.  Ambil satu sudu teh isi wantan itu, diletak ditengah kulit wantan.  Sapukan keliling kulit wantan itu dengan sedikit air dan dibungkus ikut kreativiti masing-masing.  

3.  Didihkan air dalam periuk dan masukkan wantan-wantan itu.  Biarkan mendidih sekali lagi dan toskan wantan itu.  Jangan direbus terlalu lama, nanti kembang pulak wantan itu.


Kalau ada lebihan dari wantan yang belum direbus itu boleh disimpan dalam peti ais atau boleh digoreng dan dicicah dengan cili sos atau yang sewaktu dengannya.

2)  Cara membuat sup :
500 ml air rebusan ayam
6 ekor udang
2 keping fish cake - dipotong nipis
1 sb minyak bawang putih
2 hiris halia
1/4 st lada sulah
1 pokok daun bawang - dihiris
garam secukup rasa

1.  Masukkan air rebusan ayam, udang, fish cake, minyak bawang putih, hirisan halia dan serbuk lada sulah ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Kemudian masukkan wantan, daun bawang dan garam.


3)  Cara membuat minyak bawang putih :
1 labu bawang putih
1/2 cawan minyak 

1.  Bawang putih dicincang.  
2.  Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga kekuningan.  
3.  Toskan bawang putih goreng itu.  Biarkan minyak dan bawang putih goreng itu sejuk dan campurkan semula.


4)  Sawi rebus :
4 pokok sawi bok choy
1 liter air
1 st minyak masak
sedikit garam 

1.  Jika sawi itu kecil-kecil, cukup dibelah dua sawi itu dan dibasuh bersih kotoran-kotoran yang berada di celah-celah sawi itu.  Jika tidak, potong aje sawi itu sehelai-sehelai.
2.  Didihkan air dan celurkan sawi itu bersama garam dan sedikit minyak masak.  Lepas itu toskan sawi itu.


5)  Cili kicap :
10 biji cili padi hijau - dihiris
3 sb kicap cair
1 biji limau nipis - ambil jus

1.  Campurkan cili padi, kicap cair dan jus limau. 

6)  Mee wantan :
2 keping mee wantan
1 sb kicap cair
1 st kicap pekat
2 sb minyak bawang putih
1 st minyak bijan

1.  Didihkan air dan rebus mee hingga lembut.  Toskan.
2.  Masukkan mee dalam kuali bersama kicap cair, kicap pekat, minyak bawang putih dan minyak bijan.
3.  Masak sekejap atas api sambil digaul rata.  


Cara menghidang :
1.  Letak mee dalam mangkuk.
2.  Letak sawi dan tuangkan sup wantan.
3.  Akhir sekali masuk sedikit minyak bawang putih bersama bawang putihnya dan cili kicap.




No comments:

Post a Comment