Friday, January 29, 2016

Jejari Keledek Dan Udang Goreng




250 gm keledek kuning
10 ekor udang saiz besar

Bahan untuk batter :
1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1.5 cawan air
1/4 st garam
1/4 st gula pasir
1/4 st serbuk kunyit
1 biji telur


1.  Keledek dipotong halus memanjang.

2.  Udang dibersihkan, dibasuh dan ditoskan.

3.  Satukan semua bahan untuk batter.   Kemudian masukkan keledek yang telah dipotong tadi.  Batter ini tidak boleh terlalu pekat.  Cukup sekadar keledek dan udang itu boleh melekat.

4.  Ambil sejemput atau sesudu keledek itu dan letakkan seekor udang di atasnya.  Jika menggunakan sudu, pastikan tidak ada adunan yang tebal dibawah jejari keledek.  Celupkan udang di dalam batter tadi supaya ia boleh melekat dengan baik pada jejari keledek.

5.  Lepas itu, gorengkan ia di dalam minyak yang banyak sehingga garing.

6.  Semasa hendak makan, celupkan ia ke dalam Sos ala Vietnam. Resipi di sini.   Boleh juga diletakkan jejari keledek & udang yang telah digoreng itu diatas daun salad lalu dicelupkan ke dalam sos.


Keledek tu kalau disagat, boleh dibuat kecil2, tapi aku saje potong kasar macam ni.
Ini yang kecil


No comments:

Post a Comment