Tuesday, January 12, 2016

Mee Rebus Johor



A : Bahan Asas
450 gm mee kuning 
150 gm tauge
2 biji telur
4 keping tauhu
2 biji cili hijau
4 biji limau kasturi
3 tangkai daun sup
10 ulas bawang merah

1.  Mee kuning dan tauge dicelur sekejap dan toskan.  Telur direbus
2.  Tauhu digoreng dan dipotong nipis atau didadu.  
3.  Cili hijau dan daun sup dihiris.
4.  Bawang merah dihiris dan dibuat bawang goreng.


B : Cara Membuat Keropok Udang Kering :
1/4 cawan udang kering - dikisar
4 sb tepung gandum
air secukupnya
2 cawan minyak
garam secukup rasa

Campurkan semua bahan dan digaul hingga sebati.  Panaskan minyak dalam kuali atau periuk.  Ambil satu sudu bancuhan tadi dan taburkan/renjiskan dalam minyak panas.  Goreng hingga garing.  Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.







C :  Cara Membuat Kuah Mee Rebus
* 4 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2" halia
* 1/4 cawan udang kering
200 gm daging - dipotong nipis dan kecil
200 gm keledek
1" lengkuas
3 batang serai
4 sb rempah kari
3 sb taucu
500 ml air
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Bahan bertanda * dicampur dan dikisar halus.  Keledek dan taucu juga dikisar bersama sedikit air rebusan daging.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit air.  Lengkuas dan serai diketuk.
2.  Panaskan minyak dan tumis bahan * yang dikisar hingga pecah minyak.  Masukkan sekali lengkuas dan serai.
3.  Masuk pula rempah kari dan tumis sekejap.
4.  Lepas itu masuk daging, tauchu dan keledek yang dikisar tadi.  Akhir sekali masuk air dan garam.  Masak hingga kuah mendidih dan pekat.



Cara Menghidang :
1.  Letakkan mee ke dalam mangkuk.
2.  Letak tauge dan siramkan kuah mee rebus di atasnya.
3.  Hiaskan dengan tauhu, telur rebus, cili hijau/cili padi, daun sup, bawang goreng dan keropok udang kering.  Perahkan jus limau kasturi.




No comments:

Post a Comment