Sunday, January 27, 2013

Agar-Agar Santan Pandan


10 gm serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
4 cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
2 helai daun pandan
1/4 st garam

1.  Masak air, gula, serbuk agar-agar dan daun pandan hingga gula larut.

2.  Santan dicampur dengan telur sambil dipukul sedikit.  Tuangkan campuran santan ke dalam larutan agar-agar tadi bersama sedikit garam.

3.  Kuatkan api sambil dikacau-kacau hingga mendidih dan nampak santan berbintil-bintil.  Berhati-hati mengawal api bagi mengelakkan adunan membuak.

4.  Bila telah mendidih, tuang separuh adunan ke dalam acuan. Biarkan agar-agar mengeras sedikit.

5.  Adunan yang separuh lagi dibiarkan hangat dengan api kecil supaya tidak membeku.

6.  Kemudian dicucuk-cucukkan agar-agar yang telah keras sedikit itu dengan garfu.  Tuangkan pula adunan yang separuh lagi dan biarkan hingga sejuk barulah disejukkan ke dalam peti ais. Kemudian dipotong ikut suka.



No comments:

Post a Comment