Ada kawan aku yang memang membuat kuih jualan memberitahu aku yang kuih kaswi menggunakan tepung gandum dan dimasak di dalam loyang manakala kuih lompang menggunakan tepung beras dan dimasak menggunakan acuan kecil-kecil dan bila masak ia akan lompang di permukaan kuih.
1 cawan tepung beras
1 st air kapur
1/2 cawan gula merah
4 sb gula pasir
2 cawan air
1 cawan kelapa parut - putih sahaja.
garam
1. Masuk gula merah, gula pasir dan air dalam periuk. Masak
hingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.
2. Kemudian masukkan air gula ke dalam tepung. Gaul
hingga sebati dan dimasukkan air kapur.
3. Panaskan kukusan bersama acuan yang telah disapu sedikit
minyak.
4. Dengan menggunakan bekas yang bermuncung seperti jag atau
teko, lebih memudahkan untuk menuang adunan ke dalam acuan
dan kukus selama 20 minit.
5. Bila masak, sejukkan dan keluarkan dari acuan.
6. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaulkan dengan
sedikit garam.
Aku tak gunakan acuan kuih lompang tapi aku gunakan
cawan teh cina. Aku cuma masukkan adunan 1/2 paras
cawan tu aje. Cawan-cawan ni arwah emak aku dulu selalu gunakan untuk buat kuih apam.
Dulu cawan ni ada 50 biji tapi sekarang ni tinggal sikit aje.
Tak tahulah mana perginya. Nak kata pecah pun tak juga
sebab cawan ni memang aku simpan kat dalam almari baik-baik. Cuma tak perasan macamana boleh tinggal sikit.
1 st air kapur
1/2 cawan gula merah
4 sb gula pasir
2 cawan air
1 cawan kelapa parut - putih sahaja.
garam
1. Masuk gula merah, gula pasir dan air dalam periuk. Masak
hingga gula hancur. Tapis dan sejukkan.
2. Kemudian masukkan air gula ke dalam tepung. Gaul
hingga sebati dan dimasukkan air kapur.
3. Panaskan kukusan bersama acuan yang telah disapu sedikit
minyak.
4. Dengan menggunakan bekas yang bermuncung seperti jag atau
teko, lebih memudahkan untuk menuang adunan ke dalam acuan
dan kukus selama 20 minit.
5. Bila masak, sejukkan dan keluarkan dari acuan.
6. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaulkan dengan
sedikit garam.
Kuih lompang ni dia mesti berlompang sedikit di bahagian tengahnya.
Aku tak gunakan acuan kuih lompang tapi aku gunakan
cawan teh cina. Aku cuma masukkan adunan 1/2 paras
cawan tu aje. Cawan-cawan ni arwah emak aku dulu selalu gunakan untuk buat kuih apam.
Dulu cawan ni ada 50 biji tapi sekarang ni tinggal sikit aje.
Tak tahulah mana perginya. Nak kata pecah pun tak juga
sebab cawan ni memang aku simpan kat dalam almari baik-baik. Cuma tak perasan macamana boleh tinggal sikit.
No comments:
Post a Comment