Friday, January 11, 2013

Bubur Chacha


Arwah emak aku dulu kerap jugaklah buat bubur chaca ni.  Yang lemah tu bila masuk bab nak menggunting tepung tu.   Mula-mula cantik kecik-kecik aje tepung tu.  Lepas tu guntingan tepung tu jadi besar sikit.....dengan alasan cepat siap.  Emak aku sekali buat memang banyak.  Selalunya emak aku buat yang biasa aje, tak ada bahan-bahan tambahan seperti keledek atau labu.  


1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
air secukupnya  
1 st sagu mata ikan - rendam dalam 10 minit
2 cawan santan
1/4 cawan gula merah atau gula melaka yang dihiris
2 sb gula pasir
2 helai daun pandan

1.  Gaulkan tepung gandum bersama garam.  Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau nak warnakan pun boleh jugak.



2.  Kemudian dicanai doh itu dalam 1cm tebal.  Potongkan dalam jaluran memanjang dan digunting menyerong tepung itu.  



3.  Gunting kecil-kecil ke dalam bekas yang telah ditabur tepung. Gaul-gaulkan sedikit dengan tepung supaya guntingan tepung itu tidak melekat.


4.  Didihkan air dalam periuk bersama sehelai daun pandan.  Masukkan guntingan tepung itu.  Masak hingga guntingan tepung itu masak.  Toskan.



5.  Masukkan santan, gula merah/gula melaka, gula pasir, daun pandan dan garam dalam periuk.  Bila hampir mendidih, masukkan tepung chacha tadi dan sagu mata ikan.  Masak lagi hingga sagu kembang.  Tutup api.

Nota :  Kalau suka, boleh juga dimasukkan keledek, keladi atau labu atau apa aje ikut selera masing-masing.  



Bubur ni kalau dah sejuk, dah tak nampak rupa bubur.  Dia jadi pekat.  Jadi kena cepat masak cepat makan.  Kalau tak pun standby lah sikit santan cair dan campurkan ke dalamnya.




No comments:

Post a Comment