2 ikat sayur asam
1 biji kelapa parut
1 biji kentang - dipotong 4
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - dikoyak-koyakkan
garam secukup rasa
Bahan kisar :
10 biji cili padi
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3" kunyit hidup
3 sb udang kering
1. Sayur asam tu diambil daun dan batang dibahagian pucuk sahaja. Jangan diambil batang-batangnya di bahagian lain, ia liat dan keras jika dimasak.
Sayur asam ni rasanya agak masam-masam. Kalau nak kurangkan rasa masam tu, didihkan air dalam periuk dan rebuskan sayur tu sekejap. Lepas tu toskan.
Kalau tidak, masak aje terus sayur tu dengan bahan-bahan yang lain.
2. Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
3. Masukkan bahan kisar, kentang, serai, daun kunyit dan santan cair dalam periuk. Masak hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan sayur asam, santan pekat, serai, daun
kunyit dan garam. Masak dengan api perlahan hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak atau kuah menjadi cair.
No comments:
Post a Comment