1 ekor ayam
3 tangkai daun kari
2 batang serai
500 ml minyak
garam secukup rasa
Bahan kisar :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 st jintan halus
4 batang serai
3" kunyit hidup
1. Ayam dipotong ikut suka.
1. Ayam dipotong ikut suka.
2. Gaulkan bahan kisar bersama ayam, daun kari dan garam. Perapkan sekurang-kurangnya 1 jam.
3. Serai dipotong 1" panjang. Lepas tu tumbuk dengan bawang merah dan bawang putih. Gaulkan dengan sedikit garam.
4. Panaskan minyak dan goreng campuran serai yang ditumbuk tadi hingga garing. Toskan dan ketepikan.
5. Kemudian gorengkan pula ayam hingga garing. Gorengkan sekali rempah-rempahnya. Toskan.
Masa menghidang taburkan serat serai yang digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment