Sayur labu siam.....rupa bentuknya kalau
sekali pandang macam buah jambu
dua kali pandang macam penumbuk tinju
tiga kali pandang macam mulut popeye
Hissshhh...
Dari luaran labu siam ni nampak keras tapi bila dipotong lembut aje. Masa nak kupas kulitnya, agak licin dan begetah sikit lah tangan. Sayur labu siam ni rangup. Sedap juga masa aku makan macam tu aje.
3 ulas bawang merah
2 batang serai
1/4 cawan biji gajus
2 biji limau nipis
1 biji cili padi
garam dan gula secukup rasa
1. Sayur labu siam itu dibuang kulitnya. Dibelah dua dan dibuang bijinya. Kemudian disagat atau dihiris halus memanjang.
2. Bawang merah dan cili padi dihiris. Serai juga dihiris tapi gunakan bahagian putihnya aje. Kalau serai tu kurus aje macam tak cukup baja, gunalah 3 batang.
Cili padi tu guna 1 biji pun dah cukup terasa kepedasannya bila dah dicampur dengan jus limau.
4. Satukan semua bahan dan digaul rata. Kalau nak masuk bunga kantan atau daun limau purut pun boleh.
No comments:
Post a Comment