Sunday, January 27, 2013

Bubur Nasi



1/2 cawan beras
1 batang serai
2 helai daun salam
1/2" lengkuas / halia
air secukupnya
garam secukup rasa

Lauk-lauk dimakan bersama :
kacang tanah goreng
bawang goreng
daun bawang - dihiris
ikan bilis goreng

1.  Beras dimasak seperti memasak nasi biasa.  Bila nampak dah agak kering atau pekat, tambahkan air.  Kena ditambah-tambahkan air selalu.  


Kalau terus dimasukkan air dalam sukatan yang banyak, alamat akan jadi berjam-jam nak tunggu jadi bubur.  Boleh juga digunakan nasi sejuk, cuma tambah-tambahkan air aje sampailah ia jadi bubur.

2.  Bila dah hampir menjadi bubur, masukkan serai, daun salam, lengkuas/halia dan garam. 


3.  Bila siap, masuk dalam mangkuk dan makanlah bersama lauk-lauk yang kita suka.  




No comments:

Post a Comment