Thursday, January 24, 2013

Sup Tulang



1/2 kg tulang lembu

1 bunjut rempah sup 
1 biji kentang - dibelah 4
1 sb rempah kurma
1 pokok daun sup - dihiris
1 biji tomato - dibelah 4
1 sb minyak masak
500 ml air
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng 

Bahan rempah tumis :
5 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
10 gm halia - diketuk
3" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga  

1.  Tulang dipotong kecil.  Selalunya dah siap dipotong kecil-kecil. Kalau tak, masa beli tu mintalah tolong penjual tu potongkan. Masukkan tulang lembu dan air ke dalam dan rebus hingga daging kelilingnya lembut.


2.  Panaskan minyak dan tumis rempah tumis hingga naik bau.


3.  Masukkan tulang bersama air rebusannya, kentang, tomato dan rempah sup. Tambah air jika perlu.


4.  Bila sup mula mendidih masukkan rempah kurma, garam, daun sup dan bawang goreng.





No comments:

Post a Comment