Wednesday, March 2, 2011

Kek Pandan Badam




Dah banyak kali aku buat kek ni.....aku suka.  Hari ni memandangkan bahan semua ada, aku pun buatlah untuk kesekian kalinya lepas balik kerja tadi. 

250gm butter
225gm gula
5 biji telur
200 gm susu cair
1/2 caw air pandan
400 gm tepung berserbuk penaik 
1/4 cawan badam hiris

1.  Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu.


2.  Masuk telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.



3.  Seterusnya masukkan air pandan dan susu cair.  Pukul lagi hingga sebati.

4.  Masuk pula tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.  Diikuti pula dengan kepingan badam hiris dan digaul rata.

5.  Sapu butter pada acuan dan tabur sedikit tepung.  Lepas itu masukkan adunan kek tadi.  Taburkan di atasnya dengan badam hiris.

6.  Sapu mentega pada acuan dan tabur tepung sedikit.  Masukkan adunan tadi dan tabur badam hiris.



7.  Bakar pada suhu 175C selama 40 minit atau hingga kek masak sepenuhnya.




No comments:

Post a Comment