Saturday, March 26, 2011

Bubur Kacang Hijau






300 gm kacang hijau
3/4 cawan gula merah
2 sb gula pasir
1 biji kelapa 
2" halia - diketuk
2 helai daun pandan
sedikit garam

1.   Rebus kacang hijau bersama daun pandan dan air hingga kacang lembut dan kembang.  Kacau-kacaukan semasa merebus supaya kacang tak hangus atau berkerak di bahagian bawah.


2.   Kelapa diperah dengan satu cawan air sebagai santan pekat dan satu cawan air lagi diperah sebagai santan cair.  


Masuk santan cair, gula merah dan gula pasir.  Masak hingga gula larut sambil dikacau-kacau.    



3.   Bila mendidih, masuk santan pekat, halia dan garam sambil dikacau-kacau lagi hingga mendidih dan pekat.


Penggunaan halia menambahkan rasa dan baunya.  Arwah mak aku dulu suka pecahkan telur sebiji dan dikacau secara berputar sampai telur tu jadi bertali.




Bubur kacang hijau ni sedap dimakan semasa masih panas atau sejukkan dulu dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment