Sunday, March 6, 2011

Roti Paratha Kentang




1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1 sb minyak
1 st garam
2 biji kentang 
3 sb carrot yang diparut
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus
secubit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak/minyak sapi untuk masak roti

1.  Kentang direbus dan dilecek.  Gaulkan kentang itu bersama carrot, daun ketumbar, lada hitam dan garam.  Bulat-bulatkan adunan kentang itu kepada 6 bahagian.  Ketepikan.


2.  Campurkan tepung, garam dan minyak dalam mangkuk.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  Bahagikan ia kepada 6 bahagian juga.


3.  Leperkan sedikit doh tepung itu dan letakkan doh kentang di tengahnya.  Bulatkan semula.  Buat hingga habis keenam-enam doh itu dan canaikan bulat.


4.  Panaskan minyak dalam 1 st dan masakkan roti itu di kedua-dua belah hingga garing kekuningan.




No comments:

Post a Comment