Thursday, March 3, 2011

Roti Kerca & Gulai Daging

sumber asal :  madiha



3 caw tepung gandum
1 biji telur
2 sb minyak masak
2 cawan air
garam secukup rasa

1.  Gaul rata semua bahan sehingga menjadi beter.




2.  Sapu sedikit minyak dalam pan dan panaskan.
3.  Masuk sesenduk adunan beter tadi.  Ratakan dalam pan dengan memusingkan beter di dalam pan itu.




4.  Bila masak angkat.  Tak perlu diterbalikkan.  Kemudian digulung kepingan dadar tadi dan dipotong serong.  



Roti Kerca ini sedap dimakan dengan kuah kari atau sambal.



Resipi kuah yang aku ambil dari madiha  tapi telah aku ubahkan.                                           
                   
200 gm daging cincang      
1" kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sb serbuk rempah kari
2 cawan santan
1 keping asam-keping
1 tangkai daun kari
garam secukup rasa
3 sb minyak untuk menumis

Bahan kisar :
1 biji tomato 
40 gm bawang besar
1 ulas bawang putih                                                              
1" halia

1.  Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.



2.  Masuk bahan kisar dan tumis lagi.  Bila bahan tumisan itu agak kering masuk daging cincang dan rempah kari.  Tumis lagi hingga pecah minyak.



3.  Masuk santan, asam keping, daun kari dan garam.  Masak hingga pekat.




No comments:

Post a Comment