Arwah mak aku dulu selalu jugalah masak kari dhal macam ni. Sedap kalau dimakan dengan sambal goreng atau sambal belacan ke. Lawankan juga dengan ikan masin. Tapi hari ini aku makan dengan sambal belacan cili padi dan ikan pekasam goreng.
300 gm kacang dhal gram
3 sb rempah kari
1 biji kelapa parut
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4 helai daun kari
1 sb asam jawa
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
1" halia
1" lengkuas
1 st belacan
1. Kacang dhal direbus dengan sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang. Kemudian toskan dan buangkan kulit kayu manis dan bunga lawang tadi.
Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga bersama bahan tumbuk hingga garing.
3. Masuk rempah kari dan daun kari. Tumis lagi. Bila rempah dah hampir garing, masuk santan cair dan air asam jawa. Biarkan hingga mendidih.
. |
Asam jawa yang telah diperah dengan sedikit air |
4. Kemudian masukkan santan pekat dan garam. Masak lagi hingga ia mendidih sambil dikacau-kacau.
No comments:
Post a Comment