Wednesday, March 30, 2011

Cencaru Masak Sambal



2 ekor ikan cencaru
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar - hiris
1 sb asam jawa
1 cawan air
1 st serbuk kunyit
1 cawan minyak masak
garam secukupnya

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 st belacan

1.  Ikan digaram-kunyit dan digoreng hingga garing.  Ketepikan.



2.  Lebihan minyak menggoreng ikan tadi ditumiskan bahan tumbuk hingga naik bau.

3.  Lepas itu masukkan cili kisar.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.

4.  Ramaskan asam jawa dengan air tadi dan tapiskan ke dalam sambal tadi.  Masuk sekali bawang besar hiris.  Masak lagi hingga mendidih dan pecah minyak.



5.  Masuk garam dan biar ia agak pekat sedikit.  Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi.  Gaul rata dan bolehlah dihidangkan.





1 comment:

  1. Kak gerau pun suka kalau makan cencaru sambal...kalau yang sumbat, lagi banyak kak gerau sumbatkan dalam mulut...

    ReplyDelete