Monday, March 21, 2011

Nasi Ayam Hijau



Sudah 2 kali aku masak nasi ni.  Memang sedap.  Resipi yang ditulis oleh ayu898 ini juga mudah diikuti.  

Pes untuk nasi ayam :
3 pokok daun sup
4 ulas bawang putih
6 sb minyak zaitun
garam secukup rasa

Kisar semua bahan ini tapi jangan terlalu halus.  Jika perlu masukkan sedikit air sekadar untuk blender berfungsi.  Bahagikan pes hijau ini kepada 3 bahagian.  

Bahan untuk nasi :
2 cawan beras
2 ketul ayam
2 sb kicap pekat

1.  Tanggalkan kulit ayam untuk digunakan bagi memasak nasi.  Satu bahagian pes hijau dilumurkan pada ayam dan perapkan dalam 1/2 jam.  Kemudian panggang ayam itu.

2.  Panaskan periuk nasi dan masukkan kulit ayam.  Masak hingga keluar minyaknya dan kulit ayam berwarna perang.  

3.  Kemudian masukkan beras dan air secukupnya.  Masak hingga nasi masak.  

4.  Setelah itu gaulkan satu bahagian pes hijau tadi ke dalam nasi dan gaul menggunakan garfu.


Bahan untuk sambal :
1/2 cawan cili padi
1 st belacan
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
garam dan gula secukup rasa


1.  Tumbuk cili padi, belacan, bawang putih, garam dan gula hingga lumat.

2.  Kemudian perahkan jus limau nipis dan 1 sudu makan minyak zaitun.  Masakkan sambal itu atas api sederhana selama 5 minit.


Bahan sampingan :
1 biji tomato
1 biji timun
1 pokok salad

Untuk menghidang, sendukkan nasi, atur sayur-sayuran dan sambal ke dalam pinggan serta ayam. Untuk setiap ketul ayam, sapukan baki pes hijau ke atasnya, beserta 1 sudu makan kicap pekat.



No comments:

Post a Comment