Friday, February 25, 2011

Bee Hoon Soto


Bee Hoon Soto kena ada
bee hoon, begedil, daging ayam,
daun bawang/daun sup, tauge, soo hoon goreng, 
bawang goreng dan sambal kicap.


200 gm bee hoon - dicelur
1 mangkuk tauge - disiram dgn air panas aje
1/2 cawan bawang goreng
2 pokok daun sup/daun bawang - dihiris

A)  Cara Membuat Sup :
2 keping ayam
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
2" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 liter air
garam secukup rasa

1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. 
2.  Tumis bahan tumbuk bersama bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.
3.  Masuk ayam, air dan garam.  Bila mendidih, toskan ayam.



B)  Cara Membuat Soohoon Goreng :
2 paket soohoon
sedikit serbuk kunyit
1 cawan minyak 

1.  Panaskan minyak dalam kuali besar sebab soohoon akan mengembang.  
2.  Soohoon jangan dibasuh, nanti akan jadi lembik bila digoreng.  Masukkan sedikit serbuk kunyit ke dalam minyak supaya soohoon berwarna kuning. 
3.  Bila soohoon telah kembang, toskan.  Proses menggoreng itu sekejap aje.



C)  Cara Membuat Ayam Goreng :
Bekas minyak menggoreng soohoon tadi dibuat menggoreng ayam yang telah dibuat sup tadi tapi jangan terlalu garing.  Carik-carikkan isi ayam.

D)  Cara Membuat Begedil :
300 gm kentang
1/2 cawan daging cincang
1 biji telur - dipukul
1 pokok daun bawang / daun sup
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Kentang dipotong nipis dan digoreng.  Lecek hingga hancur.
2.  Daging cincang digoreng sekejap tanpa minyak.  
3.  Campurkan semua bahan begedil.  Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit. 
4.  Celup dalam telur yang telah dipukul sedikit dan digoreng hingga garing.



E)  Cara Membuat Sambal Kicap :
50 gm cili padi
1/4 cawan kicap lemak manis
1/2 cawan air
gula secukup rasa

Cili padi dikisar atau dihiris halus.  Campurkan semua bahan.



F)  Cara Menghidang :
1.  Letak bee hoon, tauge, nasi himpit, begedil, ayam dan soohoon goreng dalam mangkuk. 
2.  Tuangkan sup ayam tadi.
3.  Taburkan daun bawang/daun sup, bawang goreng dan sambal kicap.






No comments:

Post a Comment