Thursday, February 17, 2011

Masak Lemak Nenas & Ikan Sepat Masin




1 biji nenas masak (600 gm)
2 ekor ikan sepat masin
2 batang serai - dititik
1 biji kelapa parut
3 cawan air
2 sb cili kisar
1 st serbuk kunyit
1 biji limau nipis 
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
2 biji cili merah

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 2 cawan air dijadikan santan cair.  


2.  Masukkan nenas yang telah dipotong nipis ke dalam periuk bersama bahan tumbuk, cili kisar, serbuk kunyit, serai dan santan cair.  Masak dengan api perlahan sampai mendidih sambil dikacau-kacau.

3.  Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan sepat masin, santan pekat dan garam.  Didihkan lagi dengan api perlahan sambil dikacau-kacau.  Jangan masak terlalu lama, nanti ikan itu akan hancur.  

4.  Akhir sekali perahkan jus limau.  Tutup api.

Selain ikan sepat masin, tulang ikan kurau atau udang juga sedap.





No comments:

Post a Comment