Thursday, February 17, 2011

Kuih Bakar

Resipi asal : myresipi

Arwah mak aku dulu selalu buat kuih ni.  Kami panggil Kuih Bombai.  Kami bakar guna arang dan sabut kelapa (api atas dan bawah).  Masaknya rata aje dan garingnya pun sekata aje.  Sayangnya aku tak pernah simpan resipinya.  2 hari lepas bila terjumpa dimyresipi , teringin plak nak mencubanya.  Aku cuba ingat-ingat semula cara mak aku buat dulu.




1 cawan gula
1 cawan air pandan
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan
3 biji telur
2" kulit kayu manis - ditumbuk
1 sb jintan manis - ditumbuk
sedikit pewarna hijau
garam dan bijan secukupnya

1.  Gaul sebati semua bahan kecuali bijan.  Kemudian tapiskan.

2.  Masuk 2 sb minyak dalam acuan dan panaskan atas api dapur ataupun terus dalam oven.  Panaskan acuan atas api dapur lebih memudahkan untuk tuang adunan.



3.  Tuangkan adunan ke dalam acuan panas itu tapi jangan sampai penuh.  Taburkan bijan di atasnya.

4.  Kalau nak masak sekejap atas api dapur, biarkan sekejap sehingga nampak tepi-tepinya seperti berkerinting sedikit.  Kemudian pindahkan ke dalam oven dan bakar hingga masak.  Kalau nak terus bakar dalam oven pun boleh jugak.  Bakar pada suhu 170 C hingga masak.





No comments:

Post a Comment