Wednesday, February 23, 2011

Sambal Goreng Ikan Bilis




100 gm cili kering
8 ulas bawang merah
3-4 ulas bawang putih
2" belacan
1 biji bawang besar - dihiris
100 gm ikan bilis 
1 cawan minyak 
garam secukupnya



1.  Cili kering dipotong pendek dan direbus sehingga cili nampak kembang.  Toskan dan bilas dengan air bersih.  Toskan semula dan dikisar.  

Bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk kasar.  Lebih sedap jika nampak kepingan bawang-bawang yang ditumbuk itu.



Boleh juga jika dikisar semua sekali.  Tapi aku lebih suka jika -bawang-bawang itu ditumbuk kasar sahaja.


2.  Panaskan minyak.  Minyak kena betul-betul panas.  Tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi.  Goreng hingga naik bau dan bawang nampak sedikit garing.   

3.  Masukkan cili kisar tadi dan gorengkan ia sehingga sambal itu mula mengering.

4.  Masukkan ikan bilis yang telah dicuci dan ditoskan.  Goreng lagi hingga sambal dah nampak sedikit garing.  Perlu dikacau selalu supaya tidak hangit dibahagian bawahnya.  Tambah minyak jika perlu kerana minyak yang cukup boleh membuatkan sambal akan garing dengan baik.

5.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dihiris dan garam.  Gorengkan lagi sehingga sambal betul-betul garing.  Proses ini agak memakan masa yang agak lama jugak.





No comments:

Post a Comment