Thursday, February 17, 2011

Nasi Minyak dulu-dulu



2 cawan beras - basuh dan toskan
2 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3" kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1/3 cawan susu cair
air secukupnya
garam secukupnya
2 helai daun pandan
sedikit gajus yang disangai
sedikit bawang goreng

1.  Panaskan minyak sapi bersama minyak masak.

2.  Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.

3.  Masukkan bawang merah dan bawang putih.  Tumis lagi hingga naik bau.  Penggunaan bawang merah itu boleh juga digantikan dengan bawang besar.

4.  Masuk beras, susu cair, air, garam dan daun pandan.

5.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak seperti biasa.  Balik-balikkan nasi sekali-dua aje supaya nasi tak hancur.

6.  Semasa menghidang, taburkan bawang goreng dan gajus.  Kalau suka, boleh tambah kismis.






No comments:

Post a Comment