Tuesday, February 15, 2011

Kuih Buah Melaka aka Ondeh-Ondeh






1 cawan tepung pulut
2/4 cawan air
1/4 st pewarna hijau
sedikit garam
20 gm gula melaka
1 cawan kelapa parut putih



1.  Tepung pulut digaul dengan air garam hingga menjadi doh.  Jangan terlalu lembik, nanti susah nak dibulat-bulatkan.


2.  Ambil sedikit doh, bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.  Letak hirisan gula melaka.  Untuk inti gula melaka ini, boleh dicampurkan dengan gula merah.  





3.  Sementara itu didihkan air dalam periuk.  Bila kuih telah siap berisi inti,  masukkan ke dalam air mendidih itu.  Bila kuih itu sudah timbul ke permukaan air, itu tandanya ia sudah masak dan sudah boleh diceduk dan ditoskan sekejap.  Lepas itu golekkan ke dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam halus.









No comments:

Post a Comment