Wednesday, February 23, 2011

Cincuan Ikan Bilis


                                                      

1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2" halia - diketuk/dihiris halus
1 sb belacan
1 1/2 cawan air asam jawa
1/4 cawan ikan bilis
1 sb minyak masak
1 biji cili merah - dihiris serong
garam secukup rasa




1.  Gaul bawang besar dan bawang putih dengan belacan.
2.  Panaskan minyak dan tumis bawang tadi hingga bawang layu.
3.  Masuk air asam.
4.  Bila mendidih masuk ikan bilis, halia, cili merah dan garam.
5.  Biar mendidih sekali lagi dan tutup api.

Boleh juga masukkan cili merah / cili hijau / cili padi hiris.  Makan dengan sambal goreng...memang sedap.  Selain ikan bilis, boleh juga gunakan ikan goreng atau telur mata kerbau.




No comments:

Post a Comment