Thursday, February 17, 2011

Sambal Ayam




1/2 ekor ayam
1 cawan cili kisar
1 sb sos tiram
1 sb asam jawa + 1/2 cawan air
2 biji bawang besar - dihiris
2 pokok daun ketumbar - dihiris
2" kulit kayu manis
3/4 cawan minyak 
1 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sb belacan
4 biji buah keras

1.  Ayam digaram-kunyit dan digoreng separuh masak.




2.  Tumis bahan tumbuk dan kulit kayu manis hingga garing.



3.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak. Tambah air jika terlalu kering sementara ia pecah minyak.



4.  Masuk sos tiram dan air asam.  Tumis lagi.

5.  Akhir sekali masuk ayam goreng, garam dan bawang besar.

6.  Biar sambal nampak pekat sedikit dan masukkan daun ketumbar.  Tutup api.  






No comments:

Post a Comment