Tuesday, February 22, 2011

Pajeri Nenas



1 biji nenas     
3 sb serbuk kari + sedikit air
1 sb asam jawa
1 cawan air
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 sb kerisek 
4 ulas bawang merah - dihiris dan dibuat bawang goreng
1 st gula pasir
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa                                 

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah                             
2 ulas bawang putih                               
1" halia
1 st belacan                           
2 sb udang kering 

1.  Nenas dipotong 1" tebal dan dipotong 4 tapi tidak putus.   Ketepikan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.

3.  Masuk bahan tumbuk dan tumis lagi hingga kuning sedikit dan naik baunya.

4.  Masuk pula rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis lagi hingga garing dan wangi baunya.

5.  Masuk nenas dan air yang telah dibancuh dengan asam jawa tadi.  Masak hingga nenas lembut dan kuah menjadi pekat sedikit. Boleh tambah air jika perlu.

6.  Akhir sekali masuk kerisik, gula dan garam.

Bila menghidang, taburkan bawang goreng.  Sedap dimakan dengan nasi dan ikan masin.



No comments:

Post a Comment