Monday, February 7, 2011

Mee Siam


Mee Siam ini terdiri daripada bee hoon goreng biasa dan kuah taucu.



A.  Menyediakan bee hoon goreng 

200 gm bee hoon
100 gm tauge
2 tangkai daun kucai - dipotong 1"
2 keping tauhu - digoreng dan didadu kecil
2 biji cili merah/cili hijau - dihiris
4 biji limau kasturi
2 sb minyak untuk menumis
sedikit bawang goreng 
garam secukup rasa

Bahan kisar :
1/4 cawan udang kering
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering / 3 sb cili kisar

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2.  Masukkan bee hoon dan digaul rata.
3.  Lepas itu masuk tauge, garam dan daun kucai.  Balik-balikkan sekejap dan tutup api.


B.  Menyediakan kuah mee siam
1 liter air
1 keping asam keping
3 sb minyak untuk menumis

Bahan kisar :
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 batang serai
1" lengkuas
2 sb taucu
10 tangkai cili kering / 3 sb cili kisar

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
2.  Masuk air dan biarkan mendidih.  Boleh dikurangkan sukatan air jika hendakkan kuah yang sedikit pekat.  Tapi kena berhati-hati sebab taucu tu masin.  Akhir sekali masukkan asam keping.



Cara Menghidang
Masukkan bee hoon goreng dalam mangkuk atau pinggan. Tabur bawang goreng, cili hijau/cili merah dan tauhu goreng.

Tuang kuah mee siam diatasnya.  Kuah tu terpulang pada selera masing-masing, nak banjir atau tidak.
Akhir sekali perahkan dengan limau kasturi.






No comments:

Post a Comment