200 gm spaghetti
1 sb butter
3 biji cili merah - ditumbuk
6 biji fish ball - dibelah 2
4" carrot - dipotong kecil memanjang
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 biji capsicum hijau - didadu besar
1/2 biji capsicum merah - didadu besar
2 sb minyak zaitun
garam secukup rasa
sedikit serbuk oregano untuk tabur
1. Celur spaghetti hingga lembut tapi kenyal-kenyal sikit. Jangan terlalu lembut. Masukkan sedikit garam dan 1 sb butter. Kemudian toskan spaghetti itu. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi kekuningan.
3. Masuk cili merah, fish ball dan carrot. Tumis lagi.
4. Bila cili dah hampir garing, masukkan capsicum dan spaghetti. Gaulkan biar rata. Masuk garam dan gaul lagi seketika. Tutup api.
Masa menghidang taburkan serbuk oregano.
No comments:
Post a Comment