Tuesday, April 28, 2020

Terung Berlada




3 biji terung
2 biji cili merah
10 biji cili padi
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
1/4 cawan ikan bilis
1/4 cawan minyak masak
garam secukup rasa

1.  Terung dibelah dua.  Rendam dalam air supaya tidak lebam.
2.  Ikan bilis digoreng dan ditumbuk kasar.
3.  Cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk kasar.
4.  Panaskan minyak dan masukkan terung tapi letak terung itu bahagian kulitnya diatas supaya warnanya unggunya naik.  Tak perlu diterbalikkan terung itu.  Ia akan masak keseluruhannya dengan sendiri.  Bila dah lembut terung itu, angkat dan susun dalam pinggan.
5.  Kemudian tumiskan bahan tumbuk hingga naik minyak.  Masukkan sekali ikan bilis dan garam.  Bila dah garing, tuang atas terung tadi.





No comments:

Post a Comment