500 gm sayur kangkung
1/2 biji bawang besar
1 biji cili merah
1/2 biji kelapa parut
1 st serbuk kunyit
1 sb minyak
1 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
1 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb serbuk udang kering
1 batang serai
1 sb serbuk jintan manis
1 st jintan putih
1 sb ketumbar
1. Sayur kangkung dicelur sekejap dalam air mendidih dan toskan.
Bawang besar dan cili merah dihiris.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar bersama serbuk kunyit hingga garing.
3. Masuk kelapa dan dikacau sekejap hingga rata dan sebati. Jangan sampai terlalu kering.
4. Akhir sekali masuk sayur kangkung, bawang besar dan cili merah. Gaul-gaulkan sekejap dan tutup api. Masa menghidang, perahkan jus limau kasturi.
No comments:
Post a Comment