Sunday, April 26, 2020

Mee Kari Tulang




400 gm mee kuning
100 gm tauge
2 pokok daun sup - dihiris
4 biji cili padi - dihiris
4 biji limau kasturi
1 batang timun
1 cawan bawang goreng

Bahan untuk rebus tulang :
1 kg tulang lembu
1 biji bawang besar - dipotong 4
2" kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 liter air

Bahan untuk kari :
7 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
7 biji fish ball - dibelah dua
1 keping fish cake - dipotong kecil
1 biji kentang - didadu
20 gm halia - diketuk
20 gm lengkuas - diketuk
1/4 cawan rempah kari - bancuh dengan sedikit air
200 ml santan Kara
1 keping asam-keping
2 tangkai daun kari
1/3 cawan minyak untuk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa

1.  Masuk semua bahan untuk rebus tulang itu dalam periuk.  Rebus hingga daging-daging yang ada pada tulang itu empuk.  Kemudian tapiskan air rebusan tulang dan tulang itu untuk masak kari.  Bahan-bahan yang lain boleh dibuang.

2.  Untuk buat kari pula, panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas hingga kekuningan.

3.  Lepas itu masuk rempah kari, daun kari, fish ball, fish cake dan kentang.  Tumis hingga garing sedikit dan masukkan air rebusan tulang bersama tulang lembu itu.

4.  Bila mendidih, masuk santan dan air secukupnya.  Kuah jangan terlalu cair atau terlalu pekat.  Akhir sekali masuk asam-keping dan garam.  Bila mendidih dan cantik pekatnya, tutup api.

5.  Masa menghidang, letak mee kuning dalam mangkuk bersama tauge dan timun.  Tuang kuah kari dan tabur daun sup, cili padi, bawang goreng.  Perahkan jus limau kasturi.








No comments:

Post a Comment