Tuesday, April 28, 2020

Ayam Ungkep




1/2 ekor ayam
1 batang serai
1 sb jintan manis 
1 sb jintan putih
1 sb ketumbar
1 keping asam-keping
3 helai daun limau purut
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1" halia
1" kunyit hidup
10 biji cili padi

1.  Serai diketuk.  Jintan manis, jintan putih dan ketumbar ditumbuk kasar.
2.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama jintan manis, jintan putih dan ketumbar hingga pecah minyak.

3.  Masuk serai, ayam dan asam keping.  Masukkan sedikit air supaya masakan tidaak terlalu kering.  Biarkan hingga ayam masak.  Akhir sekali masuk garam dan daun limau purut.

resipi kredit : daridapur.com

No comments:

Post a Comment