Tuesday, April 21, 2020

Biskut Kacang Tanah




2 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1/4 cawan kacang tanah
1 biji telur
1st esen vanila
1/4 st garam
sedikit pewarna (3 jenis)

1.  Kacang tanah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk kasar.  
2.  Pukul planta dan gula castor hingga kembang. 
3.  Masuk telur dan esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.
4.  Lepas itu masuk tepung gandum dan garam sedikit demi sedikit
sambil diuli.  Masuk pula kacang tanah dan diuli lagi hingga sebati dan menjadi doh.
5.  Bahagi doh kepada 3 bahagian dan diwarnakan.  Simpan doh dalam peti ais lebihkurang 30 minit.  
6.  Kemudian carikkan sedikit-sedikit setiap doh itu dan tabur atas papan pencanai.  Tabur rapat-rapat.  Kemudian canaikan doh itu dan diterap bulat.
7.  Susun biskut atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar biskut pada suhu 160c selama 15 minit atau hingga masak.










No comments:

Post a Comment