Monday, April 13, 2020

Kari Daging Kerbau




1 kg daging kerbau
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia
2" lengkuas
1 biji buah pala
3 sb rempah kari daging
3" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari
1 kotak santan
1/4 cawan minyak untuk menumis
10 biji cili padi
garam secukup rasa

1.  Daging kerbau dipotong-potong dan direbus hingga empuk.  



2.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar.  Halia dihiris halus memanjang.  Lengkuas diketuk.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit air dijadikan seperti pes.  Buah pala ditumbuk isinya.

3.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, halia, lengkuas bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.  Tumis hingga bawang nampak kekuningan.

4.  Masuk rempah kari dan daun kari.  Tumis sekejap hingga naik bau tapi jangan sampai hangit. 

5.  Kemudian masuk daging rebus tadi.  Tumis lagi hingga rempah meresap ke dalam daging.  Jika terlalu kering, masuk 2 sb air rebusan daging. 

6.  Akhir sekali masuk santan, air rebusan daging tadi dan garam.  Semasa kuah mendidih, taburkan serbuk buah pala tadi dan masuk cili padi.  Biar ia mendidih lagi dan tutup api.




No comments:

Post a Comment