Friday, April 24, 2020

Apam Gula Hangus





1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
2 sb planta
2 sb susu pekat
1 st soda bikarbonat

1.  Masukkan gula pasir dalam kuali dan dimasak hingga larut menjadi gula hangus.  Perlahan-lahan masukkan air sambil dikacau perlahan.  Perlu hati-hati semasa masukkan air sebab ia akan memercik.  Bila gula telah larut, sejukkan.

2.  Campurkan telur, tepung gandum, minyak masak, planta, susu pekat dan soda bikarbonat.  Pukul dengan whisk hingga sebati.

3.  Akhir sekali masukkan gula hangus tadi.  Pukul lagi hingga sebati.  Tapis adunan itu supaya tidak ada tepung yang bergentel.

4.  Sapu minyak dalam acuan dan tuang adunan 3/4 acuan itu.  Kukus apam selama 15 minit.  Tapi kalau pakai acuan kuih lompang isi adunan itu 1/2 acuan aje atau boleh lebihkan sedikit aje.  





Inilah kejadiannya kalau guna acuan lompang. 


No comments:

Post a Comment