Thursday, April 9, 2020

Jejari Kentang




600 gm russet potato
1 cawan tepung jagung
2 biji cili padi 
4" carrot
2 sb serbuk cheese
1 st serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Kentang dibuang kulit, dipotong 4 dan direbus hingga lembut.  Toskan airnya dan terus dilecek hingga halus.

2.  Cili padi dihiris.  Carrot didadu kecil.  



3.  Campurkan semua bahan dan digaul hingga sebati.  Kena gaul lama sikit supaya betul-betul cantik untuk dibentuk.  Bentukkan ia bulat lonjong.


4.  Panaskan minyak dan pastikan minyak kena betul-betul panas supaya jejari kentang itu tidak pecah.  Gorenglah jejari kentang itu hingga garing.  Cicah dengan sos kesukaan.




Boleh aje ditambah daun ketumbar atau daun sup dalam adunan kentang itu.  Boleh juga disalut dengan serbuk roti sebelum digoreng.





 

No comments:

Post a Comment